Even alles helemaal loslaten. Daar dromen we toch allemaal van? Je werk en je collega’s vergeten, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk. Toch is deconnecteren cruciaal. Gelukkig bestaan er methodes die je daarbij kunnen helpen. We lichten ze graag voor je toe.
65% van de Belgen gaat in de zomer op reis. In eigen land is de kust de populairste bestemming. In het buitenland zijn dat Frankrijk, Spanje en Italië. Voor een citytrip kiezen we het vaakst voor Nederland en Duitsland. Belgen die naar het buitenland trekken, geven tussen 800 en 1200 euro per persoon uit. Voor een vakantie in eigen land is dat de helft. Hun verblijf duurt doorgaans één of twee weken.
Tot zover de theorie 🙂
In de praktijk is het soms verleidelijk om een stukje kantoor mee naar onze vakantiebestemming te nemen. En nu er overal internet is en we door onze smartphone altijd bereikbaar zijn, is dat nog een stuk eenvoudiger.
Toch is deconnecteren essentieel!
Echt deconnecteren begint zelfs al voor je je koffers pakt. De mentale belasting vlak voor je vakantie wordt veel te vaak onderschat: nog enkele e-mails versturen, dossiers afronden en je collega’s briefen. En dan hebben we het nog niet over alles wat thuis moet gebeuren. Toch begint het eigenlijk daar allemaal mee. Om zorgeloos te vertrekken, moet je anticiperen. Leg je vertrekdatum vast (en houd je eraan), stel een automatisch afwezigheidsbericht in op al je communicatiekanalen en zorg vooral voor vervanging. Als je ‘back-up’ dringende zaken kan opvangen, word je zelf niet gestoord en heb je zelfs niet de neiging om je mails te checken.
Maar de voorbereiding stopt niet op kantoor. Bereid ook je persoonlijke omgeving voor: stel duidelijke grenzen wat betreft de schermtijd, plan gemeenschappelijke activiteiten (maar laat ook ruimte voor spontane uitstappen) en bespreek wat iedereen graag wil doen. Zo wordt je vakantie geen aaneenschakeling van compromissen.
Op vakantie gaan, een nieuwe omgeving opzoeken, andere horizonten verkennen … Meer heb je niet nodig om de dagelijkse sleur te doorbreken, toch? Helaas is dat vaak maar een illusie. Op vakantie vertrekken alleen is namelijk niet genoeg. Je moet ook deconnecteren, de symbolische navelstreng doorknippen die je verbindt met je schermen, meldingen en de digitale wereld die overal binnensijpelt. En net dat is misschien wel de grootste uitdaging van onze vakantie: écht kunnen loslaten.
Onze digitale gewoonten achtervolgen ons als een schaduw. Ze steken grenzen over, houden geen rekening met tijdzones en vinden zelfs de meest afgelegen stranden. We vlijen ons neer in de zon, met zicht op een blauwgroene zee … En wat doen we eerst? Juist, onze telefoon bovenhalen. Snel mails checken, een WhatsApp-berichtje beantwoorden, enkele minuten scrollen op Instagram … Voor je het weet ben je een uur verder. En rondom ons doet bijna iedereen hetzelfde.
Om echt helemaal in het moment te zijn, moeten we onze verhouding tot technologie herbekijken. Er bewust voor kiezen om er afstand van te nemen, ook al is het maar tijdelijk. Dat vraagt soms lastige keuzes: je computer of tablet thuis laten, apps van het werk verwijderen, meldingen uitschakelen, je smartphone in vliegtuigstand zetten, of beter nog, hem enkele uren per dag in een lade laten liggen.
Loslaten doe je echter niet alleen door zelf opgelegde regels te volgen. Je bouwt het ook zachtjes op met een duidelijk doel voor ogen. Je moet het zelf écht willen en ervan overtuigd zijn dat het je deugd zal doen. Daarnaast kun je nieuwe rituelen invoeren: de dag beginnen zonder scherm, de tijd nemen om in stilte te ontbijten, schrijven in een schriftje, enkele pagina’s lezen in een roman, een activiteit doen waar je je handen voor nodig hebt en waarmee je je hoofd leegmaakt (zoals tekenen, tuinieren, koken of knutselen). Allemaal eenvoudige dingen die de digitale wereld langzaamaan heeft verdrongen, maar die wel weer de basis kunnen worden van je bewustzijn. Want deconnecteren is niet vluchten. Integendeel zelfs, het is opnieuw echt gaan leven.
Onze belangrijkste bondgenoot in de vakantie is de tijd. Je tijd heruitvinden en voor alles tijd nemen, is een manier om te deconnecteren. De vakantie nodigt uit om te vertragen. Toch gaat dat niet altijd vanzelf. Ons dagelijkse leven wordt namelijk bepaald door werkroosters, deadlines en verplichtingen. Een nieuwe tijdsroutine creëren vraagt dus een bewuste inspanning: opnieuw leren luisteren naar je noden en niet naar je horloge.
Je kunt er heel eenvoudig mee beginnen door geen wekker te zetten en je lichaam zelf te laten beslissen wanneer het tijd is om op te staan. Ontbijt langzaam, in stilte en zonder podcast of telefoon. Eet wanneer je honger hebt, zonder te veel te plannen. Doe een dutje wanneer je voelt dat het nodig is. Lees zonder doel, wandel zonder bestemming. Doorbreek het patroon van de productieve tijd en kies bewust voor een subjectieve, gevoelsmatige tijd die je innerlijke ritme respecteert.
Deze langzame routines hebben een diepgaand effect: ze herstellen ons zenuwstelsel, brengen rust in ons hoofd en laten ons opnieuw verbinding maken met onszelf. Dat is geen luiheid, maar een andere manier om tijd te beleven.
Voor sommigen is de vakantieperiode ideaal om te sporten, te lezen, te wandelen of dingen te bezoeken. Allemaal heel leuk, maar soms ook wat stereotiep. De zomer kan ook een mooie gelegenheid zijn om originelere, meer introspectieve of gewoon onverwachte activiteiten te ontdekken. Enkele suggesties:
Een ambacht leren: pottenbakken, manden vlechten, smeden, naaien … Iets maken met je handen werkt erg meditatief.
Een stilteretraite: enkele dagen zonder praten, in een natuurlijke omgeving, om na te gaan wat er in je omgaat.
Lokale keuken: op je bestemming streekgerechten leren klaarmaken, met mensen uit de buurt.
Tijdelijk tuinieren: meehelpen in een collectieve moestuin van een B&B of boerderij.
Leren ‘niets’ doen: een volledige dag blokkeren en die dag niets plannen. Gewoon doen waar je zin in hebt.
Het is niet de bedoeling om je tijd te vullen, maar om je ervaring te verrijken. De zomer is de ideale periode voor openheid, ongewone activiteiten en ontdekken zonder uitdaging.
De vakantie is vaak voorbij voor je het goed en wel beseft. Dan komt het leven ‘van voor de vakantie’ terug, met zijn goede en minder goede kantjes. Zodra je opnieuw aan de slag gaat, loop je het risico om meteen weer in de dagelijkse flow terecht te komen. Met enkele eenvoudige tips hou je het vakantiegevoel langer vast:
Herbegin in alle rust: probeer niet opnieuw te starten op een maandag, maar gun jezelf een extra dag om weer te ‘acclimatiseren’.
Prop je agenda niet vanaf de eerste week vol: je hebt waarschijnlijk wat mailachterstand, maar dat is niet erg. Uiteindelijk geraak je wel weer bij.
Behoud een ritueel: een schrijfmomentje, een avondwandeling, een langer ontbijt …
Plan iets leuks: wacht niet op je volgende vakantie om leuke dingen te doen.
Beperk onnodige vergaderingen: herbekijk je prioriteiten om de gewonnen afstand te koesteren.
Deel je herinneringen: praat of schrijf erover, plak foto’s in een fotoboek om de herinnering levend te houden. Met je collega’s of gewoon voor jezelf.
Je vakantie is uiteindelijk geen tussenpauze, maar een opportuniteit. Een kans om een stap opzij te zetten, je ritme te veranderen. Om jezelf, anderen, de natuur of de stilte terug te vinden. Deconnecteren is niet vluchten van de wereld, maar een manier om er anders in te staan. En zodra je erin slaagt om die innerlijke vrijheid te proeven – ook al is het maar kort – laat ze haar sporen na. Echte luxe zit niet in hoe ver je gaat, maar in ten volle aanwezig zijn waar je bent. Die aanwezigheid draag je mee, ook wanneer je al lang terug bent. Dus, vergeet even alles … Of onthoud wat echt telt.